I nästa vecka utkommer LCHF-magasinets sommarnummer. Om allt går som det
ska. Det är även denna gång fullt av kunskapsberikande artiklar. Här är en
kort sammanfattning av innehållet.
Sköldkörteln
Det är särskilt roligt att kunna presentera en ny skribent Josefin Aldell.
Hon är funktionsmedicinsk coach och i detta nummer skriver hon en inledande
artikel om sköldkörteln, denna gåtfulla lilla körtel som kan ställa till
med stora och svårbemästrade problem.
Josefin Aldell, funktionsmedicinsk coach.
Norsk ”censur”
Norrmannen Iver Mysterud är biolog, författare och redaktör. Han medverkar i
det norska Helesemagasinet Vitenskap og Fornuft. I detta nummer publicerar
vi två artiklar av honom som visar hur svårt, nästan omöjligt, det är att
få ny banbrytande demensforskning publicerad i de norska läkartidningarna. Det kan nästan liknas vid censur.
Iver Mysterud.
Ortomolekylär medicin
På många sätt påminner denna åsiktskorridor om svenska förhållanden. Ett
exempel på detta är den hetsjakt som i Sverige drivs mot nyttan av vitaminer
och mineraler. I detta nummer skriver jag en längre artikel från ett
seminarium om ortomolekylär medicin, ett medicinskt område som är
närbesläktat med funktionsmedicinen.
Föreläsarna vid SSOMs seminarium. Från vänster: Mats Humble, läkare och med. dr., Pehr-Johan Fager, fil kand,
Karin Munsterhjelm, läkare och Bo H. Jonsson, läkare och med. dr. Foto: Bo
Zackrisson
Sökaren Anna Hallén Buitenhuis
Lars-Erik Litsfeldts närgångna personporträtt av Anna Hallén är mycket
spännande. Annas idoga sökande efter vägen till hälsa är verkligen en kuslig
berg- och dalbana.
Anna Hallén Buitenhuis.
Det konstgjorda ”köttet”
Martina Johansson skriver som vanligt klokt och kunnigt om olika aspekter på
mat, hälsa och livsstil. Hon hävdar bland annat att den just nu rådande
hypertrenden med vegetariskt ”kött” kan göra mer skada än nytta.
Den vegetariska ”burgaren”.
Mer vegetariskt och mer margarin i Stockholms skolor
Min trendspaning handlar om Stockholms stads nya riktlinjer för skolmat.
Ännu mer vegetariskt och ännu mer margarin är den nya modellen. Hur våra
barn ska få i sig all den näring och energi de behöver för att klara av
skoldagen, tycks vara av underordnat intresse för Stockholm stads politiker
och tjänstemän.
My Westerdahl och Lindha Vikström filosoferar över de upptäckter och
erfarenheter de gör när de vandrar efter livets slingrande stig.
Våra duktiga receptmakare, Tommy Runesson och Monique Svalberg, levererar
förslag på sommarens goda och näringstäta maträtter.
Låt oss nu njuta av den svenska sommaren.
Men önskan om en fin sommar och en trevlig läsning hälsar
Bo Zackrisson, chefredaktör och ansvarig utgivare
Prenumerera!
LCHF-magasinet vill vara en rik kunskapskälla att ösa ur. Vår strävan är att bevaka utvecklingen inom kost och hälsa och vaska fram det som vi tycker är viktigt. Vi hoppas att alla de tusentals personer som är intresserade av LCHF och som deltar i de sociala medierna och ibland köper ett och annat lösnummer, vill börja prenumerera på tidningen. Det är bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och beställa en prenumeration. Där kan du även beställa gamla nummer. Klicka dig fram.