LCHF-magasinet nr 3/2016 – höstnumret…

lchfomsl3-16webb

LCHF-magasinet nr 3/2016 med Moniques mustiga höstgryta på omslaget. Foto: Monica Dart.

Nästa vecka dimper höstnumret av LCHF-magasinet ner i prenumeranternas brevlådor. Här följer en kort sammanfattning av innehållet.

falkwebb

Vid sommareventet i Säffle berättade Johan Falk om hur han hade hittat nyckeln till sin idealvikt. Han kallar det för ”Lagom LCHF”. Matens sammansättning tillsammans med kaloriintaget visade sig vara avgörande. Foto: Bo Zackrisson.

Kaloribegreppet har länge varit en het potatis inom LCHF-rörelsen. Vissa vill mönstra ut kalorierna helt och hållet, andra anser att det kan ha en betydelse som hjälpmedel för att upprätthålla viktkontroll. Den avgörande frågan är om det – som Gary Taubes skrev – finns bra och dåliga kolorier – Good and Bad Calories? Vad de flesta av oss är övertygade om är att matens sammansättning är viktigast. Att äta lite kolhydrater, lagom mycket protein och öka intaget av naturligt fett – att äta LCHF – är en nyckel för många att bli fria från övervikt och olika former av kronisk ohälsa.  I detta nummer reder Bo Zackrisson ut kaloribegreppet. Till sin hjälp har han tagit två av LCHF-rörelsens vetenskapliga lekmän – Tommy Runesson och Johan Falk.

Docent Staffan Lindeberg gör också en kritisk granskning av en märklig svensk studie som vållade stor uppmärksamhet i somras.

Paleo, LCHF och fiske i Nordnorge

I förra numret av LCHF-magasinet skrev vi en trendspaning där vi konstaterade att mycket förenar LCHF och den paleolitiska kosten, eller ”Paleo” som den också kallas.  Sten Sture Skaldeman utvecklar sina tankar kring dessa båda kostkusiner i detta nummer.

fiskwebb

Sten Sture Skaldeman analyserar kostkusinerna paleolitisk kost och LCHF. Foto: Elisabet Skaldeman.

Sten Sture har även varit på fisketur i Nordnorge för att utröna om det går att leva gott enbart på fisk. Han har även besökt Mats och Anna, två hängivna mjölkbönder, som driver ett ekologiskt jordbruk på Ösvreta gård i Sörmland.

Många läsarbrev

Glädjande nog har vi under sommaren fått in många spännande läsarbrev och frågor om mat och hälsa. Vi publicer några av dem i det här numret.

dibetolognyttwebb

Diabetesläkarnas tidning hade tidigare i år ett helt tema om LCHF-kostens livsfarlighet. Vi analyserar deras bristande förståelse och okunnighet.

Är diabetesläkarna en sekt?

Svallvågorna efter diabetesläkarnas kritik av LCHF-kosten i våras har ännu inte ebbat ut. Kritiken var i vårt tycke orättvis. Bör vi se landets organiserade kår av diabetesläkare som en sekt?

Trendspaningen handlar om Fredrik Pauluns ”supermat”. Är Fredriks ”moderna kolhydrater” verkligen så nyttiga som han påstår?

Våra krönikörer Annika Dahlqvist,  Martina Johansson och Lars-Erik Litsfeldt belyser som vanligt aktuella frågor kring LCHF och våra matkreatörer,  Tommy Runesson och Monique Forslund, levererar nyttiga recept.

Det, och mycket mer, skriver vi om i höstnumret av LCHF-magasinet.

LCHF-magasinet vill vara en rik kunskapskälla att ösa ur. Vår strävan är att bevaka utvecklingen inom kost och hälsa och vaska fram det som vi tycker är viktigt.

Vi hoppas att alla tusentals personer som är intresserade av LCHF och som deltar i de sociala medierna och ibland köper ett och annat lösnummer, vill börja prenumerera på tidningen. Det är bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och  beställa en prenumeration. Där kan du även beställa tidigare nummer.

OBS! Mellan 23 september och 2 oktober är kontoret är obemannat. Redaktionen befinner sig då på reportageresa på Rhodos. När vi kommer hem igen är vi redo för att ta emot både ris och ros!

Hösthälsningar / Bo Zackrisson, Margareta Lundström och Sten Sture Skaldeman